Duikerstraat, Utrecht, NL
+31 (0)52-8079682
info@nextindustries.nl

Zelf een snoezelbad maken

Bedrijven in Nederland en België

Zelf een snoezelbad maken

Een snoezelkamer ken je misschien wel. Deze kamers worden gebruikt om de zintuigen van mensen met een verstandelijke beperking of dementie optimaal te activeren. Dit zorgt ervoor dat deze mensen kunnen ontspannen en kalmeren. Naast een snoezelkamer is ook een snoezelbad mogelijk. Zo’n bad biedt door het (warme) wáter nog meer comfort waardoor ultiem ontspannen kan worden.

snoezelen in een oud bad

Sanitaire hulpmiddelen

Er zijn een hoop sanitaire hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Een snoezelbad kun je kant en klaar kopen, maar deze zijn heel prijzig. Je hebt namelijk zelfs baden waarbij je geen watercontact hebt maar toch het ‘zweven’ wordt gesimuleerd of baden die elektrische snoezelopties bieden. Toch kun je ook op andere manieren én met een lager budget een normaal bad of hoog laag bad omtoveren tot een snoezelbad met alle voordelen van dien.

Horen

Muziek is een belangrijk onderdeel tijdens het snoezelen en mag dus ook zeker niet ontbreken. Dit hoeft geen specifieke muziek te zijn, maar moet passen bij de verstandelijk beperkte of dementerende persoon. Voor dementerenden helpt het ook vaak om te kletsen met iemand die dichtbij staat. Spreek over leuke herinneringen of indrukwekkende dingen die in het verleden zijn gebeurd. Soms komen er dan herinneringen naar boven wat mooie momenten kan opleveren.

Zien

Ook spelen met het licht is een aanrader. Het is bijvoorbeeld slim om de kamer donker te maken en te werken met verschillende lichteffecten. Laat bijvoorbeeld een klein lampje, kerstlampjes, gekleurd licht of kaarslicht branden. Dit geeft een gezellige sfeer en prikkelt de dementerende persoon visueel.

Ruiken

Naast geluid en licht is ook geur een belangrijke. Ruiken is natuurlijk een belangrijke zintuig en die kan ook geprikkeld worden. Doe dit door een geurend product te gebruiken in het bad zoals een fijne badschuim of een badolie.

Voelen

Het warme water en de olie of het badschuim geven al een aangenaam gevoel en verwarmen en verzachten de huid. Dit kan nog eens extra geprikkeld worden door te spelen met de sproeier. Laat deze rustig over de huid van de huid van de ‘snoezelaar’ gaan om deze te laten wennen aan het gevoel en ga ermee door bij een positieve reactie. Is dit te heftig? Probeer het dan eens met een glas of beker en giet het water rustig over de persoon heen. Ook kun je natuurlijk allerlei speelgoed meenemen in het bad. Zijn er voorwerpen waar de persoon in kwestie een voorliefde voor heeft en zijn die geschikt om in bad mee te nemen? Doe dat dan vooral, dit kan het positieve effect alleen maar verder stimuleren.

Proeven

Ook proeven hoort natuurlijk tot één van de zintuigen. Het bad en proeven zijn zeker te combineren. Eten en drinken in bad wordt zelfs vaak als heel erg positief ervaren, omdat de smaak van eten en drinken vaak herkent wordt, omdat dit natuurlijk vaak herhaalt wordt. Neem het lievelingseten en drinken van de verstandelijk beperkte persoon of dementerende persoon mee naar het hoog laag bad en geef deze wanneer je ontspanning ziet op het lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + vier =