Duikerstraat, Utrecht, NL
+31 (0)52-8079682
info@nextindustries.nl

Het belang van cybersecurity in de industrie

Bedrijven in Nederland en België

Het belang van cybersecurity in de industrie

cybersecurity in industrie

Als ondernemer zijnde wil je natuurlijk dat jouw bedrijf veilig is tegen cyberaanvallen. In de industrie is het daarom ook essentieel om te investeren in cybersecurity. In dit artikel behandelen we waarom cybersecurity zo belangrijk is en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Waarom is cybersecurity belangrijk?

Cyberaanvallen kunnen zeer schadelijk zijn voor een bedrijf. Vaak worden vertrouwelijke gegevens gestolen, waardoor klanten en partners zich niet meer veilig voelen om zaken met je te doen. Een aanval kan ook leiden tot downtime van systemen, waardoor je als bedrijf niet meer operationeel kunt zijn. Dit heeft financiële gevolgen en kan leiden tot reputatieschade.

In de industrie spelen nog eens extra belangen mee. Zo kan bijvoorbeeld de productie stil komen te liggen na een succesvolle cyberaanval, met alle gevolgen van dien. Maar ook kan het leiden tot diefstal van intellectueel eigendom, zoals patenten en productontwerpen.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Gelukkig zijn er genoeg stappen die een bedrijf kan nemen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren en gebruik te maken van anti-virus programma’s. Daarnaast is het essentieel om een sterk wachtwoordbeleid te hebben en medewerkers hierover te trainen.

Een andere belangrijke stap is het implementeren van een firewall en het gebruik van encryptie bij het versturen van gevoelige informatie. Daarnaast is het verstandig om een backup plan te hebben, zodat je snel weer op de been bent na een (succesvolle) cyberaanval.

Het is ook een goed idee om regelmatig een penetratietest uit te voeren, hierbij wordt getest hoe sterk je huidige beveiligingssysteem daadwerkelijk is. Zo kan je eventuele zwaktes opsporen en deze verbeteren.

Veelgestelde vragen over cybersecurity in de industrie

Waarom is cybersecurity belangrijk in de industrie?

Cybersecurity is belangrijk in de industrie omdat het ervoor zorgt dat gevoelige informatie en industriële processen veilig zijn tegen hackers en cyberaanvallen.

Wat zijn de risico’s als er geen adequate cybersecurity maatregelen worden genomen?

Als er geen adequate cybersecurity maatregelen worden genomen, kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot bedrijfsinformatie, vertrouwelijke documenten stelen, systemen beschadigen of zelfs volledige productielijnen stilleggen.

Welke stappen moeten bedrijven nemen om hun cybersecurity te verbeteren?

Bedrijven moeten een grondige evaluatie van hun huidige beveiligingssystemen uitvoeren, regelmatig software en hardware-updates uitvoeren, werknemers trainen over veilig surfgedrag en een goed incidentresponsplan opzetten voor het geval van een aanval.

Is het voldoende om alleen antivirussoftware te installeren om de beveiliging van mijn bedrijf te waarborgen?

Nee, antivirussoftware kan slechts een onderdeel zijn van een goede beveiligingsstrategie. Bedrijven moeten ook firewalls gebruiken, sterke wachtwoorden instellen, toegangsbeheer implementeren en regelmatig back-ups maken.

Wat kan ik doen om mezelf beter te informeren over cybersecurity in de industrie?

Er zijn vele bronnen beschikbaar die u kunt raadplegen zoals vakbladen, webinars, trainingen en workshops over het onderwerp cybersecurity. Houd ook de laatste ontwikkelingen in de gaten via nieuws en blogs op het gebied van cybersecurity.

Feiten en statistieken over Cybersecurity in de industrie

  Feit / Statistiek Bron
1 Gemiddelde kosten van een datalek: $3,86 miljoen https://www.ibm.com/security/data-breach
2 Het aantal cyberaanvallen is in 2020 met 400% gestegen https://www.fortinet.com/blog/business-and-technology/cybersecurity-trends-report-q2-2020.html
3 Meer dan de helft van alle cyberaanvallen zijn gericht op kleine bedrijven https://cybersecurityventures.com/
4 Ransomware-aanvallen stijgen jaarlijks met 350% https://www.csoonline.com/article/3236183/ransomware-by-the-numbers-understanding-the-threat.html
5 Slechts 5% van de organisaties heeft volledige gegevensbescherming https://www.varonis.com/blog/data-security-statistics/
6 Bijna tweederde van de Amerikaanse bedrijven heeft te maken gehad met phishing https://www.pwc.com/
7 Gemiddeld duurt het meer dan zes maanden om een datalek te ontdekken https://enterprise.verizon.com/resources/reports/dbir/
8 In totaal waren er in Q1-Q3 van 2020 al meer dan acht miljard records gelekt https://www.riskbasedsecurity.com/reports/
9 De gemiddelde kosten van een phishing-aanval zijn $1,6 miljoen https://www.securitymagazine.com/articles/92856-the-cost-of-phishing-attacks-in-2020
10 Cybercriminaliteit zal tegen 2025 $10,5 biljoen per jaar kosten https://cybersecurityventures.com/cybercrime-damages-6-trillion-by-2021/

Conclusie

Cybersecurity is essentieel voor bedrijven in de industrie. Het kan leiden tot financiële schade, reputatieschade en zelfs productiestilstand. Door regelmatig updates uit te voeren, sterke wachtwoorden en encryptie te gebruiken en backups te maken, kun jezelf beter beschermen tegen cyberaanvallen. De investering in cybersecurity is daarom ook essentieel om jouw bedrijf veilig te houden en onnodige problemen te voorkomen.

Foto door Pixabay: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/beveiligingslogo-60504/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + zeven =